Det är en otrolig trevlig och spännande upplevelse att åka på kryssning och det finns många att väljande mellan som är aktuella under kommande år. Allt från att kryssa i den svenska skärgården till lite mer exotiska i Karibien. Det finns resor för alla tycken och smaker.

Att resa med ett stort kryssningsfartyg mellan olika länder som erbjuder massor av sevärdheter är riktigt smidigt och enkelt. Innan det är dags att åka på en resa till havs, finns det några saker man bör tänka på för att få den allra bästa upplevelsen, för att sedan kasta loss och ha det skönt!

Boka kryssning i tid

Inom kryssningsbranschen gäller det att boka sin kryssning i tid, en så kallad “early bird”. Här gäller alltså inte att vara ute i sista minuten och det beror på att priserna förändras hela tiden eftersom dessa styrs utifrån efterfrågan och tillgång det finns bland resorna. Är man kryssningssugen bör man vara ute minst ett år innan och få drömseglatsen till ett fyndpris.

Risken om man väntar är att priset i regel fördubblas. Är man ute i god tid finns det möjligheten att ta del av erbjudanden gällande dryck, bättre hytt, internetpaket och annat som kan ingå om resan bokas före ett speciellt datum.

Välj rätt fartyg

Inom kryssningsvärlden har storleken på fartygen en stor betydelse. Ett större skepp innebär större utbud av det mesta, allt från häftiga restauranger till coolare aktiviteter. Vissa fartyg erbjuder aktiviteter som exempelvis go cart, sky diving, åka skridskor och surfa på vågor.

De mindre båtar når småhamnar i charmiga och mysiga byar med vackra stränder. Till dessa når inte de större fartygen. Likaså på de mindre båtarna så är stämningen lugnar och inger en mer personlig atmosfär.

Ha en lätt packning

Visserligen har inte kryssningsfartygen någon gräns för hur mycket bagaget får väga, men vanligtvis flyger man till och från destinationen där kryssningen avgår ifrån. Därför bör inte resväskan vara för tung, speciellt om resan har många stopp i olika hamnar längs rutten.  Det gör att man får plats med alla resminnen och souvenirer. I hytterna finns det tillgång till hårfön, tvål och liknande.

Maten ombord

Maten ombord

Maten ingår oftast i kryssningen och resenärerna har tillgång till mat dygnet runt. Ibland kan det vara roligt att testa någon en specialrestaurang istället för den där ett bord automatiskt blir bokat när resan köp. Då kan det behövas boka ett bord i förskott, ibland kan det vara smart att göra det i samband när kryssningen bokas, för att vara säker på att få bord en speciell kväll.

Studera resrutten

Det är alltid kul att studera resmålen som fartyget kommer att besök längs rutten. Perfekt om man är ute efter specifika resmål. Resenärerna kan hänga på kryssningsfartyget utflykter, men det kan också vara spännande att bege sig ut på egen hand och undvika massa turister. Beger man sig ut på egen hand väntar inte fartyget på en passagerare, utan för att vara säker på att inte missa båten så bör man följa med de arrangerande utflykterna.