Nu rullar vi så in på den tredje del en i artikelserien Att kryssa med tema. Det här är också den avslutande delen i serien och jag tänkte redan nu säga att jag hoppas att den här artikelserien har fått dig som tidigare stått i valet och kvalet och funderat på att hoppa på en kryssning till att faktiskt bestämma dig och boka in dig på passande kryssning. För det finns verkligen kryssningar som passar alla – som vi ska se närmare på i den här artikeln. I den första delen diskuterade jag ju temakryssningar mer allmän, och i den andra delen började jag gå igenom några olika teman som finns på marknaden. Det här är även vad jag ska fortsätta med i den här artikeln! Men jag ska även våga mig på att fantisera lite och ge några förslag till rederier på temakryssningar som jag vill se!

Mat och dryck

Det anordnas en mängd olika kryssningar som har olika mat och dryck som tema. Det vore såklart omöjligt att gå in på alla dessa teman här, men jag tänkte presentera ett axplock med mina favoriter. Kräftkryssningar är såklart en riktig höjdare. När kräftsäsongen drar igång kastar samtidigt dessa fantastiska temakryssningar loss från hamnarna runt om i Sverige. Här är det bara att frossa loss på nyfångade kräftor. Himmelriket för en skaldjursälskare såklart.

En annan storfavorit är de kryssningar som specialiserar sig på vinprovning. Och det finns många sådana. Oavsett om du gillar rött eller vitt vin så kommer du att hitta en kryssning där du kan prova på flera olika sorter av just din favorit. Om du har tur hittar du dessutom en kryssning som kombinerar vinprovning med kräftor.

Historia – och Sci-Fi

Det finns även kryssningar som inriktar sig på historia. Då åker historier med och håller föreläsningar samt minglar med de övriga passagerarna – en kryssning perfekt för dig som gärna vill lära dig nya saker och bilda dig även på semestern. Silja Galaxy erbjuder till exempel en historiekryssning som tar dig från tiden då vikingarna styrde Norden hela vägen fram till världskrigen och hur dessa varit med och påverkar det moderna Sverige.

Historia – och Sci-Fi

Eller så låter du kryssningen ta dig vidare ännu längre, till ett annat universum och en annan galax. Det är Geekcruises som anordnar kryssningar med Star Trek-tema! Ta chansen att äntligen få åka med på USS Enterprice! Här kan du lära dig programmering samtidigt som du kan tala klingon med de andra passagerarna – perfekt för alla Star Trek-fantaster.

Mina dröm teman

Så har det slutligen blivit dags för mig att lämna mitt bidrag: ett önsketema som jag hoppas att rederierna plockar upp och gör till verklighet! Jag skulle då vilja föreslå en lite vågad kombination. På min temakryssning skulle jag nämligen ta flera existerande teman och slå dem samman till en superkryssning. För det första skulle jag vilja att grunden för kryssningen var en valsafari. Man ska åka ut och se valar helt enkelt. Men twisten är att det dessutom är en författar- och litteraturkryssning. OCH en kräftskivekryssning med vinprovning. Mycket av det goda helt enkelt.

 


Mina dröm teman