I denna serie tänkte jag titta närmare på ett fenomen som börjar bli allt vanligare i USA, kanske dock inte så vanligt här i Sverige, inte än i alla fall. Jag syftar på seniorer eller pensionärer som istället för att flytta in på ett äldre- eller seniorboende väljer att ”flytta in” ombord på ett kryssningsfartyg som en permanent resenär ombord. Här i denna serie tänkte jag titta närmare på om detta verkligen är ett resonabelt alternativ, om kostnaderna att leva ombord kontra traditionellt seniorboende gör det ekonomiskt hållbart att flytta in på ett kryssningsfartyg. Detta är inte taget från ett svenskt perspektiv utan mer från ett amerikanskt, där boende och levnadskostnaderna på ett seniorboende kan vara enormt höga stundom.

Ett hållbart alternativ?

Så den första frågan är om det verkligen är ekonomiskt hållbart att flytta in ombord på ett kryssningsfartyg kontra att bo på ett seniorboende med full assistans. Som äldre kommer det en tidpunkt i ens liv när vanliga vardagssysslor helt enkelt börjar bli för mycket, sysslor som att ta hand om huset, trädgården, städa, diska och tvätta men framför allt också att laga mat av en eller annan anledning. Tidpunkten är då kommen när man som senior får börja fundera på assisterat seniorboende, där man får hjälp med sysslor som detta. Nackdelen med att flytta in på ett sådant boende är tvåfaldig, för det första förlorar man sitt privatliv då man nu bor i en anläggning tillsammans med en grupp andra människor som man inte nödvändigtvis alltid kommer överens med och för det andra så kan det vara riktigt dyrt, beroendes på den kvalité av seniorboende man väljer. Det kan också innebära slutet för det liv som man en gång levt, ett liv fyllt av resor och av att njuta av livet.

Men assisterande seniorboende är inte det enda alternativet som finns där ute, framför allt inte för boende i USA. Ett alternativ, som i visa fall även kan vara ett billigare alternativ till ett traditionellt boende är att flytta ombord på ett kryssningsfartyg, där man får samma fördelar och förmåner som i ett seniorboende, men man är inte knuten till en fysisk plats på jorden och man behöver inte ge upp livet på resande fot och möjligheten att njuta av sin vardag.

Förmåner ombord

Ombord på ett fartyg kan du som senior komma undan med en lägre månadskostnad jämfört med ett traditionellt seniorboende samtidigt som du kan dra nytta av förmåner som bufféer där ni kan äta så mycket som ni vill, en pool där ni kan utföra vattengymnastik för att hålla igång kroppen, gott om folk att umgås med samtidigt som ni också lär känna personalen ombord. Det finns även läkare ombord om olyckan skulle vara framme eller om ni skulle behöva hjälp med något, så som ni ser så är förmånerna och fördelarna de samma om inte bättre, att flytta in på ett kryssningsfartyg. I nästa del tar vi en närmare titt på den ekonomiska biten och om det verkligen är lönsamt eller hållbart.