Nu var vi framme vid den tredje och sista delen kring ämnet seniorboende kontra permanent boende ombord på ett kryssningsfartyg. Vi har så här långt tittat lite på kostnaderna, från ett amerikanskt perspektiv och i många fall kan det vara betydligt billigare att bo ombord på ett fartyg istället för ett äldreboende och då behöver man inte heller kompromissa med att vara knuten till en fast position utan kan istället se världen. Det finns inget som stoppar seniorerna från att titt som tätt byta fartyg och därmed också byta rutt, så man får se olika delar av världen.

Variation förnöjer

Inte nog med att variation förnöjer, det kan också vara ett enastående tillfälle för de seniorer som är ute efter de allra bästa priserna. Kolla upp aktuella erbjudanden och vad som gäller just där och då, kanske kan det vara lönsamt att hoppa från fartyg till fartyg när det förekommer erbjudanden och andra möjligheter som gör att man kan skära ned på kostnaderna. Fördelen med detta är då också att man som passagerare då också får möjligheten att kanske se andra delar av världen, och detta för samma eller även lägre pris än den tidigare resan.

Bokar ni sedan en kryssning som utgår ifrån samma hamn som den tidigare kryssningen, då håller ni även nere era transportkostnader som uppstår när ni byter fartyg. Nackdelen med detta är att ni då bör resa lätt och har ni massor av prylar från ert tidigare hem, då kan ett förråd vara en enastående lösning, där ni kan förvara era möbler och andra prylar ni inte vill bli av med och detta kan ni få för runt $200 i månaden, motsvarande strax över 1600 kronor per månad. Även om ni kombinerar kostnaderna för kryssningen tillsammans med kostnaderna för ett förråd, så kommer ni fortfarande undan billigare än om ni skulle flytta in på ett traditionellt äldreboende.

Assistansboende kontra bo ombord

För seniorer som funderar på att ta steget och kliva ombord på ett fartyg istället för ett permanent äldreboende, så är det viktigt att bekräfta eller kontrollera att kryssningsfartyget och dess personal kan ge den nivå av services som ett äldreboende skulle kunna ge när det gäller assistans med olika saker i det dagliga livet. Som tur är så erbjuder mängden av kryssningsbolagen en typ av service som inte bara kan mäta sig med ett seniorboende utan även gå steget längre och ge mer än vad resenären kanske förväntat sig.

Seniorboende skiljer sig markant från vårdhem, då nivån av service och hjälp är betydligt annorlunda beroendes på den boendes behov. På ett vårdhem kan exempelvis den boende behöva hjälp med enkla saker som att gå på toaletten eller ta sig en dusch, något som de boende på ett seniorhem inte nödvändigtvis behöver hjälp med. Detta gör det således också möjligt för den att se ett kryssningsfartyg som ett hem. För den som behöver bo på ett vårdhem och få denna extra hjälp, då är inte boende på ett fartyg ett lämpligt alternativ då denna typ av service inte existerar där, såvida man inte har en personlig assistent.