Det finns många människor som tycker att Afrika är exotiskt och unikt. Nu går det att få njuta av all dess skönhet, rafflande djurliv och rika kultur som landet har att erbjuda genom att resa på en Afrikakryssning. Det går att resa med en kyssning till Tunisien, Marocko eller Sydafrika och få vara med om äventyr som är något ut över det vanliga. Som resenär kommer man uppleva flera mytomspunna färgsprakande och sevärda resmål. Runt om Medelhavet hittas det enkla och smidiga avgångshamnar som nås med flyg.

Är det första gången man ska åka på kryssning finns det några saker som man bör tänka på innan. Det kommer med all säkerhet dyka upp frågor hela tiden, men då kan det vara förberedd till en viss del i alla fall. Visserligen att åka på en kryssning är precis som vilken resa som helst, men med några få tillägg som kan vara bra att behärska. Allt för att kunna undvika de misstagen som vanligtvis kan dyka upp. Sedan är det bara att luta sig tillbaka på soldäck och njuta medan fartyget kastar loss!

Boka i tid

Just inom kryssningsvärlden gäller det att vara ute i god tid och göra en så kallad ”early bird”, istället för att boka i ”last minute”. Detta med tanke att priserna hela tiden rör på sig, då det styrs av efterfrågan och tillgång. Är man kryssningssmart bör en resa på havet planeras i god tid, gärna då 12 månader innan, för att få den resa man vill ha till ett så bra pris som möjligt. Det tillhör inte ovanligheterna att priserna fördubblas för de som beställer en resa i sista minuten. Fördelen med att boka i god tid är att det finns vissa erbjudanden då vissa saker ingår i priset, som exempelvis en bättre hytt, internetpaket, dryck och annat om kryssning bokas före ett speciellt datum.

Boka rätt fartyg

Börja med att fundera på vilka resmål man vill se i Afrika och därefter kan man välja kryssning. Fast det finns skillnader mellan fartygen och då har storleken en viss betydelse. Nya och stora kryssningsfartyg är ett brett utbud av det mesta, allt från häftiga restauranger till coola aktiviteter. På några fartyg går det att exempelvis köra go kart, åka skridskor, har klätterväggar och sky diving.

mindre kryssningsfartyg

Däremot de mindre kryssningsfartygen har kanske inte så extrema aktiviteter, men ankrar upp i mindre hamnar med pittoreska städer och charmiga byar. Dessutom har dessa resmål oftast vackra stränder som kan vara mysiga att besöka. På de fartyg som är mindre är det vanligtvis en mer personlig atmosfär och stämningen är betydligt lugnare.

Packa lätt

Visserligen har inte kryssningsfartygen någon viktgräns, men det har däremot flyget som tar resenären till och från hamnen där kryssningen utgår och ankommer. Har man packat lätt finns det plats med resminnen från Afrika, så att man inte glömmer bort en härlig kryssning full med trevliga utflykter annat spännande. Ett tips är att kontrollera vad som ingår i hytten. Det kanske ingår duschtvål, schampo och hårfön, då är det onödigt att packa ner sådant i resväskan.