Det slutna rummet är ett speciellt drag i filmer och serier som höjer spänningen till en annan nivå. Alltså när karaktärerna är fast på en enda plats – i ett slott, på ett tåg eller på ett kryssningsfartyg. Kryssningsfartyg är ju stora flytande egna världar perfekta för ett spännande brott som måste klaras upp av den mästerlige detektiven. Den instängda och isolerade scenen skapar en perfekt miljö för filmer och serier! Därför ska vi i den här artikeln just behandla filmer och serier där karaktärerna befinner sig på kryssningsfartyg runt om på världens hav. Det handlar både om skräck, drama och glamour. Perfekt för alla som gillar antingen kryssningar, filmer eller både och!

Titanic – den flytande staden som sjönk

Den första filmen att tas upp här är även den allra mest populära. Det handlar såklart om Titanic. Filmen Titanic, regisserad av ingen mindre än James Cameron, är baserad på den verkliga händelsen när R.M.S Titanic körde på ett isberg och sjönk ute i Atlanten. Det var Titanics första resa och innebar en av de största katastroferna i modern historia när över 1 500 människor miste livet i det iskalla vattnet. Filmen är dock primärt en historia om kärleken mellan Jack och Rose, spelade av Leonardo DiCaprio och Kate Winslet. De möts ombord på skeppet och upplever en stark romans innan Jack slutligen släpper Kates hand och dras ned i djupet. Titanic blev när den släpptes världens då dyraste film att produceras. Men så blev den även en dundersuccé och slog även rekord gällande intäkter. Det är utan tvekan en av de främsta filmerna som någonsin nått vita duken! Det ska även tilläggas att filmen gjordes om till 3D 2012, 100 år efter den verkliga katastrofen när Titanic sjönk.

Herrar föredrar blondiner

Herrar föredrar blondiner är en klassiker som även den tilldrar sig ombord på ett kryssningsskepp. Fartyget åker på en rutt USA och Europa och är för tillfället på väg österut. Här spelar Marilyn Monroe huvudrollen som Lorelei som tillsammans med Dorothy, spelad av Jane Russel, är på väg till Kärlekens stad Paris. Här hoppas de båda finna lyckan i form av varsin man att gifta sig med. Filmen utspelar sig på 50-talet och Loreleis bröllopsplaner med sin rike fästman har precis gått i stöpet, men eftersom bröllopsresan till Paris redan är bokad så åker Lorelei och Dorothy dit tillsammans. Spänningen trappas upp när tittarna får veta att de har en privatdetektiv som följer dem i spåren. Filmen speglar verkligen den lyxiga känsla som finns ombord på kryssningsfartyg, och är du sugen på en kryssning, men inte har möjlighet att åka just nu, kanske denna rulle kan fungera för att still abstinensen tills vidare.

Herrar föredrar blondiner

 

Rederiet – ett bidrag från Sverige

Slutligen ska vi även ta med ett svenskt bidrag till samlingen. Det handlar såklart om den svenska serien Rederiet. Här blandat drama och kärlek i högt tempo ombord det magnifika kryssningsfartyget M/S Freja. Som ett litet plus finns serien nu tillgänglig att streama online på SVT-play, så nu kan du kryssa gratis från soffan!