Välkomna till den här artikelserien om Hurtigruten. Hurtigruten utgör en av de mytomspunna och klassiska rutterna runt om i världen, tillsammans med bland annat Route 66 eller Orientexpressen, som man bara måste åka någon gång i sitt liv. Ett självklart val för alla att ha med på sin bucket-list såklart! Hurtigruten lanserades 1893 och tar passagerarna längs med Norges fantastiska kuststräcka. Rutten bjuder på en alldeles speciell mix av avkoppling, äventyr, god mat och enastående miljö och natur. Den här kryssningen handlar inte om lyx, lyx, lyx, som många andra kryssningar, utan om spännande äventyr, dramatik, aktiviteter och expeditioner. Du blir ett med naturen på ett sätt som annars är svårt att få uppleva. Därför ska jag tillägna inte bara en, utan tre, artiklar åt denna magiska resa bland bergstoppar och glittrande fjordar. I den här första delen ska vi se lite mer övergripande på Hurtigruten, för att i de kommande två delarna prata lite närmare om de olika expeditioner och aktiviteter som erbjuds under turen.

Hurtigrutens historia

Det på 1800-talet som Kaptenen Richard With kom med ett förslag om en ny linje för såväl transportfartyg som personfartyg att färdas på mellan de båda städerna Trondheim och Hammerfest. Tidigare hade det nämligen saknats någon bra förbindelse mellan Fylkerna i Nordnorge och övriga delar av vårt vackra grannland. Förslaget fick gick slutligen igenom och finansierades med hjälp av statliga bidrag, vilket ledde fram till att premiärturen kunde hållas 2 juli 1893. Kapten för det fartyg som kastade loss från Trondheim och först färdades rutten var naturligtvis Richard With själv, som med hjälp av Anders Holte lyckades navigera sträckan. Tre dagar senare lade man an vid hamnen i Hammerfest och konstaterade att succén var ett faktum. Rutten som än i dag är en av världens mest populära var äntligen fastslagen!

Upplev Norges kust

Med åren lades fler och fler hamnar till Hurtigrutens körsträcka och i dag börjar rutten istället vid Bergen i de södra delarna av Norge för att därefter ta passagerarna ändå till de allra nordligaste delarna, nämligen Kirkenes. Numera tar hela turen från Bergen, till Kirkenes, och sedan tillbaka igen, tolv dygn. Men på den tiden hinner passagerarna uppleva inte mindre än 34 olika hamnar och delta i flera olika aktiviteter och utflykter. Ett plus med att just åka både upp och ned på kryssningsfartyget är att man får möjlighet att se samtliga platser på sträckan i dagsljus. De platser som man missar under dygnets mörka timmar på vägen norrut passeras nämligen under dagtid på tillbakavägen.

Upplev Norges kust

Och icke att förglömma: du behöver verkligen inte svälta på båten. Ombord har man nämligen ett eget matkoncept kallat Norway’s Coastal Kitchen. Konceptet innebär bland annat att menyn uppdateras varje dag, så att du alltid har nya alternativ att välja mellan. Maten är dessutom absolut förstklassig och alltid tillagad med lokala norska delikatesser. Du kommer alltså äta riktigt gott under din tid på Hurtigruten! Under den tolv dagar långa turen stannar även fartyget till på flera platser och erbjuder en mängd olika aktiviteter och expeditioner – om dessa ska vi prata mer om i de kommande två delarna av den här artikelserien om Hurtigruten!