Välkomna tillbaka till den här andra delen av artikelserien om Hurtigruten – en av världens allra mest populära kryssningar som tar passagerarna längs nästan hela Norges fantastiskt vackra kuststräcka. I den föregående delen diskuterade vi Hurtigruten mer allmänt – dess historia och uppkomst med mera – men i de kommande två delarna ska vi kika lite närmare på de destinationer och aktiviteter som passagerarna har möjlighet att uppleva under resans gång. I den här delen ska vi presentera några av de städer och hamnar som kryssningsfartyget uppehåller sig vid, och i nästkommande del ska vi diskutera några av de utflykter som erbjuds. Att kryssa Hurtigruten handlar nämligen inte bara om att koppla av – det handlar minst lika mycket om att utforska och upptäcka det vackra landskapet utanför skeppet!

Bergen och Florø

Kryssningen kastar loss ifrån staden Bergen, som är en viktig turistattraktion i sig själv. Staden omges av inte mindre än sju stycken olika berg, samt smaragdgröna, glittrande fjordar. Det är absolut en bra idé att komma till Bergen någon dag innan kryssningen startar, så att du får tid att se dig omkring i staden. Här finns även en rad populära restauranger och en klassisk fiskmarknad som är väl värd ett besök. När kryssningen väl tagit sin början kommer man snart till Florø. Det är en lite mindre norsk stad, känd för sin enastående skärgård fylld av gamla fyrar. I Florø bor endast 11 000 invånare, och majoriteten av dem livnär sig på fiske och fiskodlingar. Ett bra tillfälle att besöka en riktig laxodling alltså. Här finns även ett havsmuseum för den som är sugen.

Ålesund och Geirangerfjord

1904 förstördes stora delar av den vackra staden Ålesund i en stor brand. Men när staden skulle återuppbyggas ledde branden till ett annorlunda tänk. Man ville ju såklart inte att tragedin skulle återupprepas. Därför byggdes de nya husen i en annorlunda design, Art Nouveau, som än idag gör staden speciell för den som älskar arkitektur. Men det är inte bara byggnaderna som gör staden så vacker. Den ligger nämligen även precis vid inloppet till fjorden Geirangerfjord.

Ålesund och Geirangerfjord

Fjorden Geirangerfjord är en av Norges mest kända fjordar också därtill en av Norges viktigaste turistattraktioner. Det är en dramatisk fjord, omringar av branta berg som stupar brant ned i det klara vattnet. Geirangerfjord är sedan 2005 med på UNESCO:s världsarvslista. Längst in i fjorden ligger staden Geiranger, där Hurtigruten stannar till. Ålesund, Geirangerfjord och Geiranger är helt klart ett av mina favoritområden på Hurtigruten!

Trondheim och Tromsø

Trondheim är en av de större städerna i Norge, men har trots detta lyckats behålla sin mysiga småstads-stämning. Pittoreska hus precis vid vattnet möter passagerarna här. Även här har en tidigare brand 1681 varit med och utformat staden till vad den är i dag. Husen står nämligen ovanliga brett isär för att förhindra framtida bränder. Trondheim är samtidigt Norges ledande stad inom teknologisk utveckling. Det är alltså en spännande stad som känns både liten och stor, gammal och modern.

Trondheim och Tromsø

Tromsø kallas ofta för den nordliga porten eftersom staden var startpunkt för många nordliga expeditioner förr i tiden. Norr om Tromsø börjar den verkliga nordliga vildmarken! Tromsø kan dessutom skryta med ett rikt nattklubbsliv för den festsugne. Vill du gå ut på party någon gång under kryssningen så är det helt klart i Tromsø detta ska göras. Här finns även den spektakulära arktiska katedralen, som sedan 1965 är Tromsøs viktigaste landmärke. I nästa del av den här artikelserien ska vi som sagt kika närmare på några olika aktiviteter och utflykter som erbjuds under kryssningens gång.