Så har det blivit dags för den sista delen i artikelserien om Hurtigruten – kryssningen längs Norges fascinerande kuststräcka. I den första delen gick vi igenom varför Hurtigruten ofta betraktas som en av de bästa kryssningarna i världen, och kryssningens egen historia. I den andra delen kikade vi närmare på några olika destinationer som passagerarna når fram till längs rutten. I den här avslutande delen ska vi istället presentera några av de spännande aktiviteter och utflykter som erbjuds under Hurtigruten. Hurtigruten handlar ju faktiskt inte bara om att slappna av på en båt, utan om att delta i expeditioner och se mer av Norges fantastiska natur än vad man bara kan göra från båten. Därför ska jag ska nu guida dig mellan Hurtigrutens allra bästa aktiviteter!

Hurtigrutens bästa aktiviteter

En aktivitet som finns att tillgå vid slutdestinationen i Kirkenes är att följa med på en tur i hundsläde. Du blir först transporterad ut till ett läger där du få låna varma vinterkläder – vilket behövs, att åka hundsläde kan annars bli riktigt kyligt. Sedan får du hälsa på hundarna som snart ska dra dig framåt. Därefter spänns hundarna vid en släde och så bär det av. Du åker längs snötäckt skogslandskap och över frusna sjöar, rätt in i hjärtat av det Nordnorska landskapet. Där väntar varm dryck. Med lite tur kan du även få se norrsken – något som många drömmer om när de reser norrut! Det är även många som drömmer om att få se riktigt stora fåglar när de hoppar på Hurtigruten. Och chansen är god. Hela tiden under Hurtigrutens tid på sjön har man möjlighet att se stora kungsörnar i skyn. Men chanserna är desto större när passagerarna erbjuds en tur in till Stappan Nature Reserve. Här lever en mängd olika sorters sjöfåglar. Och havsörn! Den här aktiviteten är en självklarhet för alla fågelintresserade, men jag skulle rekommendera den även för alla andra. Landskapet i naturreservatet är oerhört spektakulärt och klipporna är mäktiga när de reser sig ur havet.

Hurtigrutens bästa aktiviteter

I Geiranger, staden längst in i Geirangerfjord, har passagerarna möjligheten att stiga av kryssningsfartyget och bege sig ut i naturen. Först körs man uppför Ørneveien till en utkiksplats på Ørnevingen. Här ser man ut över Geirangerfjord, bergen och flera vattenfall. Därefter fortsätter färden runtom i området och man får bland annat åka nedför Trollstigen, en smal väg med fantastisk utsikt över det sagolika landskapet som slingrar sig nedför bergen. Även här bjuds på varm dryck innan vi återigen går ombord på kryssningsfartyget. I Lofoten finns något av intresse för den som är sugen på att resa i tiden. Här kan du nämligen få besöka en vikingaby och träffa vikingar! Tillsammans med vikingarna får du äta en äkta vikingamiddag, prova på deras dräkter, sjunga vikingasånger och lära dig att dansa så som vikingarna gjorde förr i tiden. Det här såklart ett måste på en nordlig kryssning för den som gillar rollspel! Nu är det dags att avsluta den här artikelserien om Hurtigruten. Min förhoppning är att du har fått upp ögonen för den här fantastiska kryssningen som bjuder på det absolut vackraste miljöerna av alla kryssningar i världen. Gillar du kryssningar så är Hurtigruten verkligen ett måste!