Australien och Nya Zeeland är resmål som lockar mängder av turister från hela världen varje år. Även bland svenskar är det här populära resmål. Det är kanske framför allt svenska ungdomar som lockas av möjligheten att enkelt flytta till Australien och arbeta samtidigt som man reser runt och upptäcker landet på fritiden. Många åker dessutom enbart för att backpacka och se all den fantastiska natur och miljö som Australien och Nya Zeeland har att erbjuda. I den här artikeln ska vi se lite närmare på dessa länder och möjligheten att kryssa i området. Att backpacka kanske låter tilltalande för de yngre, men för oss som vill ha lite mer bekvämlighet är kryssningar ett riktigt bra alternativ!

Australien

Australien är det sjätte största landet i världen och till landet räknas inte bara kontinenten Australien, utan dessutom flera mindre öar spridda i Stilla havet och Indiska oceanen, bland annat Tasmanien. Den ursprungliga befolkning, bestående av aboriginer har levt på Australien i åtminstone 40 000 år, och det var faktiskt inte förrän på 1700-talet som västerlänningar kom och bosatta sig där.

Det finns såklart flera sätt att kryssa Australien, och beroende på hur länge du vill vara ute till sjöss så kan du åka olika långt. Vissa väljer kortare kryssningar som tar dem från Sydney, ned till Melbourne och vidare ut till Tasmanien och därifrån tillbaka igen. Det häftigaste enligt mig är dock att kryssa runt hela kontinenten. Ofta påbörjas sådana kryssningar i Sydney och åker sedan runt hela landet. Antingen åker man först söderut, förbi Canberra, Melbourne och Adelaide, vidare längs den södra kusten och till Perth, för att sedan styr norrut, upp genom Indiska oceanen till Darwin. Här finns svänger vissa kryssningar av mot Papaya Nya Guinea, medan andra håller sig längs den australiensiska kusten ned till Brisbane och slutligen tillbaka till Sydney. Med en sådan kryssning, kombinerat med utflykter inåt land, får de se allt vad Australiens miljö har att erbjuda!

Nya Zeeland

Nya Zeeland består av två stycken öar som ligger rakt sydöst om Australien med ungefär 100 mil av det Tasmanska havet länderna emellan. Australien utgör också den större landmassa som ligger närmaste Nya Zeeland. Tack vare denna avlägsenhet har Nya Zeeland ett mycket speciellt djurliv, framför allt beträffande fåglar, där många arter inte finns någon annanstans i världen. Det här lockar såklart mängder av turister som vill upptäcka Nya Zeeland hemligheter. Huvudstaden heter Wellington och det är även härifrån som många av kryssningarna runt Nya Zeeland avgår ifrån.

Nya Zeeland

Det allra vanligaste är dock att man kryssar från Melbourne eller Sydney i Australien till Nya Zeeland, sedan kryssar runt öarna och åker tillbaka till Australien. Sådana kryssningar finns i flera olika format. Vissa är endast en vecka, medan andra är ute betydligt längre. Att kryssa i dessa vatten är helt klart en upplevelse utöver det vanliga. Kristallklart vatten, delfiner, palmer och unika, tropiska fåglar som flyger över ens huvud. Om du någonsin besöker Australien är det självklart att du även ska se till att kryssa dig till Nya Zeeland också!