Något som många drömmer om är att kryssa till Alaska. Detta mytomspunna område som är vildmarken självt. Här känns det som att tiden stått stilla de senaste tusen åren och att det är björnen och vargen som styr. Det är ett av de få området på jorden som människan ännu inte kontrollerar – och just därför är det så lockande att resa hit. Vill man dessutom bo bekvämt ute i vildmarken så är en kryssning ett perfekt sätt att besöka Alaska på, och därför hade jag tänkt att i den här artikeln berätta lite mer om att åka på kryssning till Alaska.

Alaska

Alaska är den sträcka land som ligger mellan de nordliga delarna av Kanada och Ryssland. I söder omges Alaska av Gulf of Alaska, i väst av Berings hav och norr om Alaska ligger Tjuktjerhavet och Beauforthavet. Dessa över ännu längre norrut till Norra ishavet. Alaska tillhör faktiskt USA, trots att landmassan inte sitter ihop med resten av landet. För att komma till Alaska landvägen från USA måste man alltså genom Kanada. Att det går en hel del båttrafik mellan Alaska och delstaterna på USA:s västkust är därmed ganska förståeligt.

Totalt sträcker sig Alaskas över 1 717 854 kvadratkilometer. Det är alltså inget litet område. Faktum är att Alaska är USA:s till ytan största delstat – men även den stat med minst människor per kvadratmeter – sedan Alaska erkändes som USA 49:e delstat år 1959 av president Dwight Eisenhower. Om du kryssar till Alaska kommer du antagligen att hålla dig relativt nära kusten, men längre inåt land ligger Anchorage, Alaskas största stad med cirka 350 000 invånare. Hur kommer det sig då att Alaska tillhör USA? Jo, det var år 1867 som USA lyckades köpa loss Alaska från Ryssland, som då ägde området, för inte mer än 7 200 000 dollar. Men det har trots allt bott människor i området sedan lång tid tillbaka, då olika folkgrupper såsom eskimåer, aleuter och inupiaqer befolkat Alaska.

Kryssningsresor till Alaska

Flera stycken av de större rederierna, till exempel Norwegian Cruise Line och Royal Caribbean, erbjuder kryssningar till Alaska från USA:s västkust. Väl framme i Alaska kommer du att få uppleva både magiska fjordar och mäktiga glaciärer. Från kryssningarna anordnas såklart även flera olika vildmarksexpeditioner på vilka du har chansen att se vilda grisslybjörnar, vargar och bisonoxar. Här finns nämligen flera välbevarade nationalparker som skyddas av myndigheterna för att värna om djurlivet. Du kan även åka zip‑line nedför branta sluttningar och på så vis se mer av miljön ut ett fågelperspektiv. Eller så ger du dig helt enkel ut ensam eller tillsammans med polarna och vandrar i naturen utan någon guide. Det är ett av få sätt att faktiskt få en genuin vildmarksupplevelse. Att vandra själv ute i Alaska är lite farligt, men också väldigt nervpirrande. Det arrangeras även flera olika valsafaris från kryssningsfartygen, och har du tur så kanske du till och med kan få se val från din hytt eller från baren!

Alaska

Mitt sista tips är att åka till Alaska på sommaren. Då är naturen som vackrast och temperaturen är oftast varm eller åtminstone behaglig!

 

Ladda upp filer