Ett av de allra bästa sätten att spendera semestern är utan tvekan ombord på ett kryssningsfartyg. Där har du tillgång till allt du kan tänkas behöva för en perfekt semester: utsökt mat, exotiska drinkar, spa, pool, kasino, nattklubb och en egen lyxig kur. Dessutom är du ute till havs och kan avnjuta det hela ackompanjerat av bländande vyer av horisonten uppe på däck. Med ett kryssningsfartyg som åker mellan olika destinationer och hamnar ges du även chansen att se en mängd olika städer och länder. I denna artikel kommer vi att behandla några av de mest populära destinationerna för dig åker ut på kryssning ifrån Stockholms vackra hamn.

Åk till Åbo, Helsingfors eller Åland

En av de mer klassiska rutterna att kryssa från Stockholm är över Östersjön till grannlandet Finland. Kanske faller valet till slut på Helsingfors, och där kan du avnjuta ett flertal häftiga attraktioner, till exempel erbjuder staden djurpark och vattenpark – eller mysiga restauranger och avkopplande spa för dem som vill ta det lite mer lugnt. Om du istället åker till Åbo, rekommenderar jag att göra det på sommarhalvåret. Åbo är nämligen en fantastisk sommarstad med sina gemytliga små hamnar och sitt härliga havsbad. Åker du tillsammans med barn, eller själv letar är sugen på aktiviteter, så kan du åka vidare och besöka Mumintrollen i Nådendal. Tycker du att en kryssning till Finland vore något för dig så är Stockholm full av trevliga alternativ. Tallink Silja Line avgår från Värtahamnen och Viking Line från Frihamnen, båda med flera rutter till Finland. Båda företagen anordnar dessutom en mängd kryssningar med olika teman. Du kan exempelvis välja mellan en dansbandskryssning, en pokerkryssning – eller varför inte koppla av på en spakryssning? Gå in på deras respektive sidor och ta reda på vad de erbjuder just nu! Också till Åland erbjuder flera olika rederier en rad turer och rutter med avgång från Stockholms hamn. Åland, ligger i Östersjön väldigt nära den svenska kusten, och har genom sitt vackra landskap och idylliska skärgård blivit omåttligt populär hos både finska och svenska turister. Även hit kör både Silja Line och Viking Line. Något som är populärt är deras dagsrutter som tar ungefär 11 timmar. Du åker från Stockholm tidig morgon och blir serverad frukost (alternativt brunch) ombord på båten. När du anländer till Åland får du några timmar till att själv vandra runt och utforska. Här kan du till exempel gå på museum, eller bara bada och fiska. På hemvägen kan du passa på att shoppa lite tax-free. Det finns även en hel del roliga aktiviteter även för barnen.

Åk till Åbo, Helsingfors eller Åland

Kryssa till Riga och Tallinn

Är du sugen på att kryssa till något av de andra länderna i Östersjön så har Viking Line flera olika rutter. Det finns bland annat kryssningar till Tallinn – både med och utan avstigning. Antingen väljer du alltså att bara spendera två dygn på sjön, eller så bokar du in dig på hotell och stannar i staden några dagar. Det finns också en kryssning som tar totalt 40 timmar och då du för möjligheten att gå iland i Tallinn i 7 timmar. Tallinn är en väldigt vacker stad med mycket att erbjuda. Här kan du bland annat hoppa bungyjump, lösa olika Escape Rooms tillsammans med polarna, gå på djurpark eller spela golf. En annan fördel med Tallinn är att staden är rätt billig och en lyxig middag på restaurang kostar cirka häften så mycket som i Sverige. Du kan även besöka Lettland huvudstad Riga med Tallink Silja. Riga är ett måste för konstälskaren. Här finns både modern och klassisk konst i mängder. En av mina egna favoritdestinationer!