Ordet kryssning, förknippar vi svenskar oftast med våra så kallade finlandskryssningar som går dagligen från Stockholms hamn, över till Finland för att sedan återvända 24 eller 36 timmar senare. Men detta är inte vad jag skulle klassa som en ”riktig” kryssning. Utbudet av kryssningar är enormt, och det gäller att veta vad det är man är ute efter innan man bokar, annars kan man lätt gå vilse i denna djungel online, bland alla olika resor och det enorma utbud som erbjuds. Är det värme man är ute efter, lugn och ro, vacker natur, god mat eller kanske dans? Frågorna är många och utbudet är större!

Det närmaste vi svenskar kommer kryssningar är som sagt våra finlandskryssningar med Viking Line och Silja Line mellan Sverige och Finland samt Åland. Dessa resor kallas kryssningar även om det inte är något annat än fest ombord på ett fartyg, konstant festande under hela resans gång, i alla fall för många av de svenskar som åker.

Hurtigruten

Det närmaste ett ”riktigt” kryssningsalternativet bortsett från dessa finlandskryssningar, för oss svenskar, måste vara Hurtigruten som går längs med den norska kusten. Det finns säkert många av oss där ute som vid ett eller annat tillfälle hört talas om denna resa och dess otroligt vackra natur som man ska få uppleva under resans gång.

Hurtigrutens grund går tillbaka till så långt som 1893, när det första skeppet började bedriva trafiken längs denna rutt i västra och norra Norge mellan Bergen och Kirkenes. Under en avverkad resa från Bergen upp till Kirkenes och sedan tillbaka till Bergen avverkar ett skepp nästan samma motsvarande avstånd som hela den norska kusten sammanlagt, detta med alla turer in och ut i de olika fjordarna. Resan från Bergen upp till Kirkenes och tillbaka ner till Bergen igen tar 11 dagar allt som allt, med alla stopp på vägen.

hrg_springsummer18-1400

Hurtigruten är i grund och botten ingen turistkryssning och istället en livslinje för boende i dessa olika områden, som utan dess existens inte kunnat få matvaror eller andra produkter levererat. Innan Hurtigruten startades var det mer eller mindre omöjligt att få saker levererat till de mest utsatta områdena. Ta bara postgången till Hammarfest från centrala Norge som innan Hurtigruten startade tog tre veckor under sommarmånaderna och fem månader under vintermånaderna, tog nu sju dagar, tack vare denna nya linje!

Idag, nu med sitt fokus på turism, anses Hurtigruten som en av de vackraste kryssningarna i världen, med stopp på platser som Geiranger fjorden och Lofoten.

Företaget bakom Hurtigruten har idag omkring 2% av den totala kryssningsmarknaden och har expanderat sin verksamhet och bedriver nu även kryssningar runt Grönland, Kanada, Sydamerika, Island, Svalbard och Antarktis.

Hurtigrutens kustfartyg

MS Midnatsol

MS Trollfjord

MS Finnmarken

MS Nordnorge

MS Polarlys

MS Nordkapp

MS Nordlys

MS Richard With

MS Kong Harald

MS Vesterålen

MS Lofoten

MS Spitsbergen

Företagets expeditionsfartyg

MS Fram

MS Nordstjernen

MS Midnatsol

MS Spitsbergen

Till dessa ska även fartygen Roald Amundsen och Fridtjof Nansen läggas till, två fartyg som beställts och som levereras under juni 2018 respektive juni 2019.