I den här artikeln hade jag tänkt att låta fantasin flöda och ge er min absoluta drömkryssning. Alla har såklart olika önskemål när de ger sig ut på en kryssning, och ens förväntningar ser även olika ut beroende på vilken sorts kryssning man åker på – sol och tropiska drinkar kanske inte är något man trånar efter när man åker på kryssning till nordliga breddgrader. På samma sätt kanske man inte förväntar sig späckhuggare om man åker till Medelhavet. Här tänkte jag ändå föröka spåna fritt om hur min drömkryssning hade sett ut! Kanske håller ni med mig, eller så ser dina önskemål annorlunda ut.

Längd

Längden på en kryssning är kanske viktigare än många tror. Vissa tycker inte om att vara ute mer än några dagar, medan andra vill vara borta från vardagen så länge som möjligt och kanske till och med är ute till sjöss i flera månader. Själv skulle jag nog föredra en kryssning som inte är alltför lång, men den får såklart inte heller vara för kort. Det är viktigt att man hinner landa ordentliga på fartyget och dessutom upptäcka och göra allt som erbjuds ombord. Min drömkryssning skulle antagligen vara någonstans mellan 30 och 40 dagar. Det ger än tillräckligt med tid att slappna av, men man hinner inte heller tröttna!

Kryssningsfartyget

Hur ska fartyget vara då? Jo, det ska vara rymligt och stort. Det behöver kanske inte vara sådär superlyxigt som vissa skepp är – det är ännu viktigare att det är mysigt och hemtrevligt. Det ska dessutom finnas flera barer, både på däck och under. Gärna också olika restauranger, så att man kan äta i olika miljöer varje dag. Fartyget måste dessutom ha en riktigt härlig frukostbuffé med färsk frukt, nybakat bröd och kaffe av bästa kvalitet. Man ska kunna starta dagen på bästa sätt! Dessutom tänker jag ställa höga krav på hytten. Den ska definitivt vara rymlig – man vill inte känna sig instängd när man vilar ut på sitt rum. Badrummet ska vara fräsch och sängen stor. Och hyttan bara måste ha en balkong där man kan sitta och njuta av en drink till solnedgången!

Kryssningsfartyget

Destination

Frågan om destination är antagligen den allra svåraste. Ska man göra en nordlig eller sydlig kryssning? Här kan jag nog faktiskt inte bestämma mig, så min drömkryssning måste bli en kombination av de två. Ett alternativ är såklart att börja med att kryssa längs med den norska kusten upp till Nordnorge. Här kan man åka på valsafari och se norrsken. Därefter kan man styra söderut ned längs Europa. En kort tur in i medelhavet kanske avslutas med en färd över Atlanten till Amerika. Att kryssa runt i Bahamas är nämligen något jag alltid velat göra. Sedan skulle skeppet styra uppför den amerikanske kusten, men paus i New York, där man kan gå iland och promenera runt i Central Park. Efter detta besök på Manhattan är det antagligen dags att åka hem till Sverige igen. Då har man sett en stor del av världen och är väl utvilad, reda att komma tillbaka till jobbet!