För de allra flesta är ordet kryssning förknippat med solstolar på däck, tropiska drinkar och bad i varma hav eller i fartygets inbjudande pool eller vattenland. Och det är såklart sant att majoriteten av alla kryssningar tar sikte på sydligare breddgrader. De flesta vill helt enkelt ha lite välförtjänt sol på sin semester! Men för mig innebär kryssningar något annat. Jag tänker inte bara på paraplydrinkar, sandiga fötter och insektsbett. Självklart har även solsemestern en plats i mitt hjärta, och den typen av kryssningar har en speciell sorts charm, men jag tycker minst lika mycket om de kryssningar som istället tar passagerarna norrut. Det må vara lite kallare, men det är något alldeles magiskt med de nordliga landskapen.

 

Därför kommer jag här att i en artikelserie om tre artiklar att behandla just nordliga kryssningar! I den här inledande delen ska jag försöka sätta fingret på, och förklara, vad det är med nordliga kryssningar som attraherar mig – varför de har en annan sorts dragningskraft är 30 grader, sol och bad. I de nästkommande två artiklarna ska jag gå vidare och redogöra för några av de mest populära kryssningarna som tar dig norrut, mot ett riktigt äventyr!

Den mäktiga naturen

Finkorniga korallstränder, exotiska drinkar och parasoll i all ära, men det är något speciellt med naturen i norr. Naturen på de nordliga breddgraderna är mäktig. Det är stora avstånd med höga berg och branta raviner som dyker ned i de djupa iskalla haven. Glaciärer som breder ut sig, slukar marken under sig och mullrar ut i evigheten. När man kommer upp i norr så slås man alltid av en märklig känsla av att allting runt omkring än är mycket större än hemma. Allting känns mycket viktigare, andligt och sublimt. Samtidigt får man ett nytt perspektiv och känner naturens makt över en. Naturen är på något vis orörd och mäktig på ett sätt som gör att det känns ungefär som att träda in i en kyrka.

Den mäktiga naturen

Lugnet och tystnaden

Kanske beror det här delvis på tystnaden. Det vilar en ständig tystnad och ett evigt lugnt över de nordliga landskapen. Och de ljud som ändå hörs har på något sätt alltid något insiktsfullt att säga. Ingenting sägs utan att ha valts med noga omsorg. Stilla hav som möter is, glaciär och svart sten. På de sydliga kryssningarna är det alltid något som händer, det finns alltid ljud och musik och barn som leker. I norr kan du stå på däck och bara lyssna. Det enda du kommer höra är naturens viskningar. Här kan du koppla av på riktigt och hämta ny energi efter ett år med stress på jobbet.

Äventyret

Samtidigt känns alltid kryssningen norrut lite som ett äventyr till skillnad mot den vanliga kryssningen till medelhavet. När man kliver på båten känns det som att resa tillbaka i tiden och inleda en expedition. Så även om det är lugnt, och det saknas lika många aktiviteter på dessa kryssningar, så innehåller de ändå mer spänning. För du vet aldrig vad du kommer att få se eller upptäcka. Kanske en isbjörn som jagar säl på isflaken, eller en flock späckhuggare som glider upp bredvid skeppet för att undersöka vilka som farit in i deras territorium!