Välkomna tillbaka till den här andra delen av artikelserien om kryssningar till nordliga breddgrader. I den förra delen diskuterade vi mer allmänt om varför det är så speciellt att hoppa på en kryssning norrut, jämfört med de med klassiska kryssningarna till sydliga och tropiska destinationer. Lugnet, stillheten och den mäktiga naturen gör att alla som någon gång vågat sig norrut längtar tillbaka. Om du någon gång har blivit fångad av den nordliga stämningen så kommer den aldrig att släppa dig och du kommer garanterat att bege dig norrut igen. Att åka söderut är skönt och bekvämt, ett bra sätt att spendera semestern, men att åka norrut är ett svåröverträffat äventyr som lämnar minnen för livet! I de kommande delarna ska vi istället se närmare på några vanliga destinationer för de nordliga kryssningarna. Här kryssar vi oss runt Grönland!

Kryssa runt Grönland

Ett populärt resmål är såklart Grönland, eller Kalaallit Nunaat som landet heter på grönländska. Grönland består faktiskt till stor del av is, så det är svårt att bestämma landets exakta storlek eftersom det varierar en hel del mellan årstiderna. Men Grönland är endå hem till ungefär 56 000 människor som härstammar från både vikingar, äldre folkslag från det område som i dag är Kanada och inuiter. Landet är beläget med norra Atlanten utanför sin södra kust och det Norra ishavet i andra ändan. Grönland fick autonomt 1979 men tillhör fortfarande Danmark. Om du är sugen på att kryssa till Grönland så anordnar bland andra kryssningscenter.se en tur på 15 dagar. Resan börjar i Köpenhamn där flyg tar dig till Grönland och Kangerlussuaq där fartyget MS Fram väntar på att kasta loss. De första dagarna ägnas därefter åt att utforska Grönlands västra delar och bland annat staden Sisimiut. Staden har 5 600 invånare men kan trots det titulera sig som landets nästa största. Med utgångspunkt från staden görs sedan en rad utflykter, exempelvis till en närliggande vulkanö och Uummannaq där passagerarna får se det hjärtformade berget.

Kryssa runt Grönland

 

På den femte dagen far vi sedan norrut, ut i vildmarken, innan vi på den sjätte dagen kommer fram till Qaanaaq. Dag sju fortsätter mot Siorapaluk. Härifrån ligger Nordpolen endast 136 mil bort. Under den åttonde dagen får du möjlighet att lära dig mer om Grönland, dess natur och de miljöutmaningar som väntar landet. Den här dagen tillbringar nämligen ute till sjöss och därför arrangerar besättningspersonalen ett antal föredrag på ämnet. Det finns även en fotograf som visar hur du kan ta riktigt häftiga bilder av naturen. Under dag nummer nio kommer kryssningen fram till Dundas, där människor faktiskt har bott i över 900 år. Här finns bland annat torvhus från svunna tider att kolla på. Nästa dag spenderas återigen till havs och fler föredrag anordnas för de som är intresserade. På den elfte dagen anländer vi till Upernavik där lokalbefolkningen bland annat livnär sig på att jaga isbjörn. Nästa dag besöker vi glaciären Eqip Sermia till fots. Här får du även möjlighet att själv vandra runt och upptäcka naturen! Vidare går skeppet till Ilulissat och därefter till Itelleq, den pittoreska byn med färggranna hus. På den femtonde dagen når vi slutligen fram till Kangerlussuaq där flyget väntar på att ta passagerarna tillbaka till Köpenhamn efter en två veckors magisk kryssning i nordliga vatten!