Så har det äntligen blivit dags för den tredje och avslutande delen av den här artikelserien om nordliga kryssningar. Den första delen behandlade rent allmänt varför jag tycker att nordliga kryssningar är något som alla verkligen borde prova på någon gång – naturen, stillheten, lugnet är något magisk. Samtidigt som det är ett fantastiskt äventyr att kryssa runt på iskalla nordliga vatten. I den andra delen gick vi istället igenom hur det kan se ut om man bestämmer sig för att satsa på en kryssning till Grönland! I den här sista delen av serien ska vi istället rikta blickarna mot Island.

Island

Island ligger mellan Grönland, som alltså diskuterades i den förra artikeln, och Färöarna, när den norra polcirkeln. Många turister åker varje år till Island för att rida islandshäst eller bada i de varma källorna som landet är välsignat med. Faktum är att huvudstaden Reykjavik – eller rökviken – är uppkallat efter dessa källor. Befolkningen härstammar till stor del från vikingar, men även stormän med följeslagare som emigrerade från Norge efter att kung Harald Hårfager blivit härskare. Island tillhörde efter Kalmarunionen Danmark. Men under andra världskriget blev landet ockuperat av Storbritannien, medan Tyskland lade beslag på Danmark. 1944 kunde dock Island förklara sig självständigt.

Till sagornas land

För den som är sugen att kryssa runt Island finns flera olika alternativ. Man kan bland annat välja kryssningar på omkring tolv dagar, vilket är en ganska lagom tid att tillbringa för att utforska Island. Den första dagen spenderas i Reykjavik, men sedan börjar det verkliga äventyret. Därefter åker man nämligen vidare till Sagornas land, som västra Island brukar kallas, och Stykkishólmur och Flatey. Det här är jättarnas och trollens rike. Här finns både vulkaner och glaciärer, och du kan antingen haka på gruppen eller bege dig ut för att utforska själv. Det arrangeras både vandringar och kajakturer för att du ska kunna komma nära naturen – och om du vill så kan du här dessutom testa att rida islandshäst. Därefter kryssar man vidare mot Ísafjördur. Här kan du bland annat besöka museet eller promenera runt bland stadens byggnader och betrakta den isländska arkitekturen.

Till sagornas land

Nästa dag drar vi ut till Hornbjargsklippan och Reykjafjördur. Det är ett fantastiskt naturområde som är hem åt enorma mängder sjöfåglar. Även nästa destinationer är ett mecka för ornitologen – då beger vi oss nämligen till ön Hrísey. På den sjunde dagen tar vi oss över polcirkeln till ön Grímsey. Samtidigt som du träder in i den nordligaste delen av jordklotet finns bland annat god chans att få se valar ute till havs. Men ännu bättre för valentusiasten blir det dag åtta. Då kommer vi nämligen till Húsavík, som allmänt betraktas som ett av de ställen att befinna sig på för den som verkligen vill se val! Viken har mycket näring och ett rikt ekosystem som även lockar till sig de allra största djuren i havet

Till älvornas land

Nästa dag beger vi oss in i älvornas land; vi åker till Seydisgjördur och Bakkagerdi. Lunnefåglar och enastående vacker natur har gett området sitt smeknamn. Här finns verkligen magi. De två sista dagarna får passagerarna besöka Djúpivohur och Hemön. Djúpivohur är även det känt för sin storslagna natur där fåglar häckar bland glaciärerna. Hemön brukar istället kallas för Islands Pompeiji efter att ett vulkanutbrott tvingat hela staden att söka skydd 1973. Som minne av händelsen har ett museum upprättats runt en av de byggnader som förstenades av lavan från vulkanen – en påminnelse om vilket äventyr Island är!