Resan genom världshaven, ombord på ett kryssningsfartyg fortsätter, där vi inlett resan med att titta på tillgängligheten bland kryssningsalternativ runt om i världen. Detta blir det fjärde inlägget i denna blogg som är helt dedikerat till ämnet kryssningar. Så här långt har jag tittar närmare på äventyrs-, familje-, smekmånads-, lyx- samt mat och vinkryssningar. I denna del tänkte jag skriva lite om en av de kanske mer populära typer av kryssningar som finns, eller i alla fall en av typerna som lockar till sig mest folk. Jag syftar här på seniorkryssningar som fokuserar sig på resenärer som är fyllda 55 år eller äldre samt att jag tar en närmare titt på singelkryssningar.

Seniorkryssning

Ur många aspekter skulle vi nästan kunna lägga både senior- och singelkryssning i samma kategori men ändå inte. Visst är det många äldre som beger sig ut på en kryssning utan sällskap, i hopp om att finna den ”rätta” under kryssningen, men samtidigt är det också många äldre par som nu njuter av sin ledighet efter år av slit och jobb. Detta är också något som kryssningsfartygen är väl medvetna om, vilket i sin tur resulterat i att man har tagit fram och tillämpat en mängd olika kryssningsalternativ enbart för seniorer. Dessa typer av kryssningar kan exempelvis innefatta att det är barnförbjud ombord, att själva resandet går I ett lite lugnare tempo där fartygen ligger i hamn lite längre än normalt, nöjen ombord är mer riktade mot den äldre generationen samt att vissa kryssningar har speciella teman, för att locka till sig gäster med likvärdiga intressen.

Det som är populärast bland den äldre åldersgruppen är mindre kryssningsfartyg jämfört med dessa enorma skepp som tar över 2000 gäster, samt kryssningar som går upp och ner på olika floder runt om i världen, istället för havskryssningar.  Detta skapar en betydligt lugnare och mer harmonisk miljö för resenärerna, istället för högljudd musik, omgivna av festande ungdomar.  I många fall kombinerar även kryssningsfartygen resan med att anordna föreläsningar ombord, för att stimulera hjärna och hålla den aktiv. Seniorkryssningar har också blivit ett populärt alternativ för familjeträffar eller familjekryssningar där barnen har vuxit upp och idag kanske har egna barn.

Ensamkryssning

Ni som funderar på att resa ensamma på en kryssning bör observera att de mesta av de priser som listas online gällandes kryssningar är priser där arrangörerna utgår ifrån att det är två personer som reser och bor i hytten. Planerar ni att resa ensam, räkna då med att ni kan tvingas betala det dubbla som står listat. I många fall har företagen en mindre tilläggsdel som ger er alla avgifter som ensamresande, så att ni inte får en chock när det är dags att betala Tilläggen för att resa som ensam varierar stort beroendes på vilket företag ni reser med. Det kan röra sig om allt från 110 % upp till hela 200 % tillägg och ni kan tvingas betala allt från 55 till 100 % av det normala priset som listas online. Var noga att kontrollera exakt vad som gäller innan ni sätter igång och boka er resa. Men å andra sidan, en kryssning är nog betydligt bättre och roligare om man kan genomföra den med ett trevligt sällskap vid sin sida.