Då var vi framme vid den femte delen i min bloggserie med fokus på kryssningar av olika slag.  Jag har redan skrivit om äventyrs-, familje-, smekmånads-, lyx- samt mat och vinkryssningar tillsammans med senior och ensamkryssning. I denna del tänkte jag skriva lite om temakryssningar tillsammans med transatlantisk- och jordenruntkryssningar.

Temakryssning

Precis som titeln antyder så tänkte jag skriva om temakryssningar. Varför inte kombinera en lyxkryssning med ett ämne, hobby eller intresse som ligger er varmt om hjärtat. Teamkryssningar skiljer sig inte så värst mycket från vanliga kryssningar när det gäller scheman, så som ankomsttider och avgångar. Det som skiljer sig är aktiviteterna ombord, som under en temakryssning är mer fokuserade gentemot temat i fråga. Då dessa typer av kryssningar i regel lockar till sig mer resenärer än normalt så brukar arrangörerna mer eller mindre dela in fartygen i sektioner där vissa, förutbestämda sektioner är fokuserade på temat medan övriga sektioner är helt normala så att övriga gäster ombord också kan njuta av kryssningen, utan att behöva bli påtvingade något som inte alls intresserar dem. Temakryssningar är just nu den hetaste flugan inom kryssningsvärlden och har bidragit till en tydlig ökning i antal resenärer över de senaste åren. Detta är ett av de lyxigaste tillvägagångssätten som resenärer kan umgås och mingla med likasinnade individer, som delar ditt intresse eller passion.

Transatlantisk kryssning

Att ta en transatlantisk kryssning kan vara det bästa sättet för dig som resenär att verkligen få njuta av en avslappnande atmosfär, utan en ö eller hamn i sikte under ett par dagar. När sommaren är över i Europa vänder många av de europeiska kryssningsföretagen sina skepp mot Karibien och för att komma dit måste de korsa Atlanten. Det kan ta allt från 6 till 17 dagar att ta sig från Europa över till de varmare breddgraderna i Karibien. Fartygen förblir sedan i detta område under höst, vinter och början på våren, för att sedan återvända tillbaka till Europa inför den stundande sommaren. Det kanske bästa med transatlantiska kryssningar är att dom ofta är rätt billiga, då det är en del av företagets affärsstrategi att omplacera fartygen under de olika årstiderna. Resorna måste ske oavsett om de vill eller inte och därför är då också biljetterna i regel billigare. En av de bättre kryssningarna av denna typ är den som Cunard Cruises erbjuder. Väldigt billiga resor med enastående service ombord på ett modernt fartyg.

Jorden runt kryssningar

Den absolut största och dyraste typen av kryssningar är jorden runt kryssningar. Men för att kunna bege sig ut på en kryssning av denna magnitud, då måste ni också ha gott om ledig tid eller semester. Detta är ingen resa som tar två till tre veckor. Ni måste ha allt mellan 75 till 120 dagar avsatt för att kunna bege er ut på en kryssning av denna typ. Denna resa måste vara en av de bästa typerna av resa man kan tänka sig, om man verkligen vill se världen och besöka nya, spännande platser. Ni kan självfallet välja att enbart ta del av en viss sträcka på kryssningen, och inte stanna ombord för hela den cirka 100 dagar långa resan. Exempelvis kan ni hoppa ombord i Panama när fartyget anländer där, för att därefter besöka Hawaii, Australien och Nya Zeeland sen vidare upp i Asien för att sen kliva av och återvända hem med flyg. Fartyget fortsätter resan vidare från Asien, till antingen Suez kanalen och in i medelhavet eller runt Kapstaden och genom södra samt norra atlanten och sen vidare tillbaka till hemmahamnen.