Dags för den andra delen om kryssningar kring medelhavet, där jag tittar lite närmare på de olika kryssningsalternativ som erbjuds resenärer. I första delen tittade jag på de större kryssningarna som erbjuds och som är till stora delar fokuserade på centrala och västra medelhavet. I denna del skiftar jag fokus och vänder blicken mot östra medelhavet och några av de kryssningar som erbjuds här.

Under en resa i östra medelhavet kan ni besöka platser som Jerusalem, Aten, Istanbul, Olympia samt Ephesus och alla dessa under en enda kryssning om ni så önskar. Andra kryssningar kan ta er genom Corinth Canal, förbi Palace of Knossos på Kreta, Castle of the Knights of St John på Rodos, klostret Monastery of St John på Patmos samt Temples of Delos.

Inte den traditionella kryssningen

Att åka på en kryssning i denna region tillhört kanske inte i en ”traditionell” kategori, med stopp i populära städer längs resans gång. Istället kan du här, förutom enbart dessa anrika städer, även få möjligheten att se enorma och välbevarade objekt från historien, saker som i sig gör det värt att bege sig ut på en kryssning i denna region.

Förutom allt detta erbjuds resenärerna också en enastående, naturlig skönhet längs resans gång, med de svarta, branta klipporna på Santorini till de välkomnande, gröna kullarna täckta med cypresser, längs Ionians stränder och det turkosa vattnet längs Turkiets kust. Även om majoriteten av kryssningarna i detta område har kultur och historiska platser i åtanke och som platser att besöka under kryssningens gång, är det också rekommenderat att ni varvar dessa besök med ett och annat besök på en strand, speciellt under den tryckande hettan under sommaren.

Bland annat rekommenderas Oludeniz stränder, en av kustens främsta stränder, med klarblått vatten som verkligen bjuder in en att bada.

Aten och Istanbul är i regel hemmahamn för kryssningar i regionen, men efter de oroligheter som förekommit i Turkiet under det senaste året, har många kryssningsföretag, däribland Crystal, MSC Cruises, Norwegian Cruise Line, Regent Seven Seas Cruises samt Oceania Cruises valt att plocka bort stop vid Izmir, Kusadasi samt Istanbul, allt för att minska risken att passagerarna utsätts för dessa oroligheter. Som ersättning har man valt att lägga till några extra stopp I Grekland istället.

Undvik de större fartygen

Är du ute efter en riktigt unik och udda kryssning, se då till att undvika alla de större fartygen, då dessa i regel seglar längs samma rutt, oavsett vilket företag det gäller och främst för att fartygen inte kan ta sig in i alla de mindre hamnarna som de mindre fartygen kan. Därför kan det vara på sin plats att leta upp ett något mindre fartyg att åka med, på så sätt får ni en ordentlig blandning under resans gång, från kända och populära turistmål till lite mer undangömda och okända stopp, där ni verkligen kan få se landet i sitt esse, inte utstakat för att ta sig an turistströmmen som kommer. Man vill ju trotts allt, i alla fall jag, uppleva och ta del av landet i sin helhet, den autentiska delen inte den som är färdigställd för oss turister.