Efter att ha skrivit lite om olika kryssningsteman som finns idag tillsammans med några av de populäraste kryssningsfartygen som är i drift just nu, tänkte jag vända blicken mot Europa och något som ligger oss närmare till hands, nämligen kryssningsalternativ runt om i Europa. Utbudet för dessa typer av kryssningar är väldigt stort, både när det gäller längd, område, klimat och team ombord. Så har ni för avsikt att bege er ut på en kryssning här i Europa, då rekommenderar jag att ni verkligen kollar upp vad det finns för alternativ och vilket av dessa som ni anser faller er bäst i smaken.

Det svåra är bara att veta vart man ska börja någonstans, i vilken ände. Här nedan tänkte jag underlätta det lite för dig genom att nämna en handfull av de alternativ som finns idag, ämnade för allt från förstagångsresenärer till er som är lite mer erfarna.

Kryssning runt Medelhavet – 12 nätter

Detta är en typisk europeisk kryssning, som sträcker sig över 12 dagar och som besöker många platser som förstagångsresenärer säkerligen känner igen på ett eller annat sätt.

Företaget Carnival och deras medelhavskryssningar ombord på fartyget Carnival Freedom är ett enastående exempel på denna typ av kryssning, som utgår från Rom i Italien vilket gör det enkelt för er att ta er till hamnen där fartyget utgår ifrån. Efter att fartyget lämnat hamnen så kommer man att stanna till Naples där ni kan bege er till Pompeji, staden som begravdes under aska efter ett vulkanutbrott. Därefter fortsätter resan vidare till Venedig, Sicilien, Livorno, varifrån ni kan besöka både Florence och se lutande tornet i Pisa, vidare till Dubrovnik i Kroatien, Barcelona i Spanien och sen som sista stopp i Cannes på den franska Rivieran.

När du återvänder tillbaka till Rom efter denna 12-dagars kryssning kommer ni ha fått uppleva stora delar av vad Europa har att erbjuda runt medelhavet.

Kryssning runt Medelhavet – 7 nätter

Denna kortare kryssning som sträcker sig över 7 dagar är ett relativt nytt erbjudande som resenärer kan ta del av och är ett utmärkt alternativ för resenärer som gillar att göra utflykter på de ställen som fartyget lägger till eller för resenärer som har begränsat med semesterdagar.

Kryssningsbolaget Royal Caribbean erbjuder denna 7-nätters kryssning ombord på fartyget Voyager of the Seas med Barcelona i Spanien som hemmahamn. Först ut på denna 7-dagars kryssning står Nice i Frankrike följt av Livorno, Civitavecchia, Naples samt Sicilien, alla platser I Italien. Ni kan här hitta kryssningar för så lite som $700 med lite tur.

Östra medelhavet

För kryssningar i östra delen av medelhavet så utgår fartygen i regel från Grekland eller Turkiet, men precis som övriga kryssningar så går kryssningen i regel förbi Italien med ett flertal stopp på vägen.

Kryssningsbolaget Celebrity erbjuder kryssningar från 7 till 15 dagar, med fokus på östra medelhavet ombord på fartyget Celebrity Galaxy. Deras 11-dagars kryssning är dock den som erbjudet flest avgångar och besök på några av de största platserna runt medelhavet, så denna kryssning är absolut värd att titta närmare på.