Nu är vi tillbaka med den andra delen i serien om rederier – ett ämna som borde väcka intresse hos alla kryssningsälskare: det är ju rederierna som förser oss med alla våra kryssningar! I den förra delen förklarade jag lite övergripande om vad ett rederi faktiskt är, för att därefter presentera några av de mest framgångsrika svenska rederierna, nämligen Stena Line, Viking Line, Tallink och Silja Line. I den här artikeln ska vi istället blicka ut mot horisonten och diskutera några av de stora internationella rederierna! Förhoppningsvis kan den här artikeln ge dig som just nu letar efter en härlig kryssnings någonstans på de sju haven lite vägledning i sökandet – de stora rederierna är nämligen ett säkert kort för att hitta en bra kryssning!

NCL – Norwegian Cruise Line

Det första internationella rederiet att behandlas här är Norwegian Cruise Line. Namnet antyder en koppling till vårt kära västra grannland, men rederiet är amerikanskt och har sitt huvudkontor i Florida. Det grundades dock gemensamt av en norrman, Knut Kloster, och en israelisk man, Ted Arison, 1966. NCL är kanske inte ett av världens mest kända kryssningsföretag, men kontrollerar faktiskt inte mindre än 8 procent av marknaden – en stor spelare på den internationella kryssningsscenen helt enkelt. Det här är ett rederi som passar sig för de som inte tilltalas av den lite stela stämning som ibland kan infinna sig på de finaste kryssningsfartygen. Här är det lite mer avslappnat och restaurangerna har till exempel inga speciella klädkoder. Bland sina många kryssningsfartyg kan Norwegian Cruise Line stoltsera med till exempel Norwegian Bliss, Norwegian Epic och Norwegian Jewel.

Royal Caribbean

Även nästa bidrag har sina rötter i Norge. Royal Caribbean, RCI, grundades nämligen 1968 då tre norska rederier slog sig samman. Dessa tre rederier var I.M. Skaugen & Company, Anders Wilhelmsen & Company och slutligen Gotaas Larsen. Numera har dock även Royal Caribbean International sitt huvudkontor i Florida, närmare bestämt i Miami. Royal Caribbean är i dag ett enormt kryssningsföretag som kontrollerar hela 21,9 procent av den totala marknaden! Rederiet har inte mindre än 30 skepp som kryssar längs olika rutter över hela världen. Samtliga av dessa heter något som avslutas av ”… of the Seas”, till exempel Harmony of the Seas, Allure of the Seas eller Symphony of the Seas.

Royal Caribbean

Celebrity Cruises

Sist ut är Celebrity Cruises. Celebrity Cruises grundades 1988 av Chandris Group med hemvist i Grekland. Numera har dock rederiet sitt huvudkontor i, håll i hatten, Florida! 1997 gick dock Celebrity Cruises samman med Royal Caribbean men kör fortfarande sina egna ”Celebrity‑skepp”. Celebrity Cruises är kanske mest känt för sin höga standard och lyxiga atmosfär ombord. Allting är väldigt serviceinriktat och flott. Men de är även kända för att sedan 2017 utföra vigslar mellan homosexuella ombord när fartygen är ute på internationellt vatten. En stor del av flottan är nämligen registrerad i Malta, där sådana äktenskap blev lagliga 2017. Vill man stödja rättigheten för alla att vara tillsammans med vem man vill, så är alltså Celebrity Cruises ett bra val. Till sin ståtliga flotta kan Celebrity Cruises räkna skepp som Celebrity Infinity, Celebrity Equinox och Celebrity Edge.