En utlandssemester med familjen är ofta både mysigt och uppskattat. Idag finns det ett allt större utbud av kryssningar att åka på för den som önskar. Fördelen med en kryssning är att man på ett enkelt sätt får möjlighet att se flera olika orter utan att själv behöva åka runt. Under tiden som fartyget åker mellan olika hamnar kan familjen njuta på ett bekvämt sätt av god mat och spännande aktiviteter.

Det finns kortare kryssningar till Finland men också soliga kryssningar i Karibien. Väljer man att kryssa i Karibien finns stor möjlighet till sol och bad. På fartyget finns det en eller flera pooler på översta däck som ofta kompletteras med något form av vattenland eller rutschbanor. Här kan barnen leka i många timmar och föräldrar har möjlighet att ta det lugnt i en solstol. På ett kryssningsfartyg finns det ofta barnklubbar som barnen kan vara med i. Låt de vara med i några timmar eller större delen av dagen beroende på vad de själv vill. Under tiden kan föräldrar passa på att gå på en avslappnande massage eller träna. Barnen brukar ha väldigt roligt och föräldrarna kan få en stund för sig själva.

Mat och dryck kan man antingen köpa vid behov eller använda sig av all inclusive koncept. När allt ingår får man äta och dricka precis så mycket man vill och barnen kan ofta äta precis så mycket glass som de bara kan få i sig. På så sätt kan man lämna plånboken i hytten och inte behöva tänka på att ha pengar med sig. Det kan också skapa en mer avslappnad stämning på semestern då man i förväg kan uppskatta vad det kommer kosta att leva. På ett stort kryssningsfartyg kan familjen välja mellan flera olika temarestauranger och äta det som för dagen lockar.

Förbereda barnen på en kryssning

Förbereda barnen på en kryssning

Har barnet aldrig tidigare åkt båt kan det vara en bra idé att börja prova åka på en tur i Sverige. Sommartid finns det många mindre båtar att åka en tur med som förbereder barnet på vad det skulle kunna innebära att åka båt. En mindre kryssning till Åland kan också vara en start i jämförelse med veckolång kryssning i varmare länder. De båtarna har ändå mycket roliga aktiviteter som kan locka barn till att leka och ha kul. Barnet får dessutom möjlighet att prova sova i en hytt under en natt vilket kan vara både spännande och läskigt.

Går allt bra och barnet trivs kan ni tillsammans börja prata om vart ni skulle vilja åka på kryssning. Ska man åka längre bort innebär det också en längre flygresa som många barn kan uppleva som både väldigt jobbigt och tråkigt. Vet man med sig att barnet inte har några problem med att sitta still är det bara att boka flygresan. Innan man åker iväg kan man tillsammans kolla på olika bilder från fartyget och prata lite om vad det finns för saker att göra tillsammans på båten. Fråga barnen vad de har för önskemål och inkludera dom.