I den här artikelserien ska vi hoppa ombord på en alldeles speciell sorts kryssning, nämligen valsafari. Det är kanske inte en kryssning i den bemärkelse som oftast åsyftas med ordet kryssning, men är trots allt en resa ombord på ett skepp i en eller flera dagar. Att åka på valsafari har inte samma lyxfaktor som de moderna superkryssningarna, där fartygen har pool, restauranger, barer och kasinon, men för mig är valsafari något av de häftigaste som finns. Det finns få andra sätt att komma så nära naturen – och de största invånarna i naturen! Det är helt klart något speciellt med att komma riktigt nära en stor knölval som simmar vid ytan eller en flock späckhuggare som jagar sill. På valsafari vet du aldrig vad du kommer att möta ute på havet. Därför ska jag här tillägna tre artiklar åt att skriva om just valsafari. I de första två artiklarna kommer jag att berätta om första gången som jag själv åkte ut på valsafari, och i den sista artikeln ska jag ge lite tips på var du kan åka ut på just valsafari!

Min resa med valar

Jag hade alltid drömt om att åka på valsafari och att få uppleva valar på riktigt nära håll, men min första valsafari började faktiskt inte som en valsafari. Jag och min fru hade egentligen bara tänkt att åka på en roadtrip genom Sverige för att upptäcka landet. Det här är i sig en lång historia fylld av många händelser, men för att hålla det kort här så inleddes resan i Göteborg. Sedan åkte vi upp genom landet via västkusten och vidare upp till Sälen. Därifrån korsade vi landet och kom ut på östkusten och Sundsvall. Sedan åkte vi uppför Höga kusten fram till Haparanda. Eftersom vi kom dit några dagar tidigare än beräknat så fick min fru en idé om att vi skulle åka över till Norge och åka på valsafari. Sagt och gjord. Vi styrde om och åkte Norrskensvägen hela vägen till Tromsø. Det visade sig dock att båten inte utgick från Tromsö under sommarhalvåret så vi fick åka lite längre söderut, till Stø. Där sov vi först en natt för att sedan bege oss ut med expeditionsbåten tidigt nästa morgon.

Min resa med valar

Dags för avfärd

Vi vaknade tidigt och gick upp. Eftersom vi sov i bilen och inte hade värme så var vi en aning frusna när väckarklockan ringde, men det gick snart över när vi fick på oss varma kläder, kom ut ur bilen och fick igång Trangiaköket så att vi kunde koka lite soppa och varma koppen till frukost. Därefter packade vi ihop våra saker och begav oss bort till valsafari-stugan för att anmäla vår närvaro. Vi fick också en vattentät broschyr över alla de valar, sälar och sjöfåglar som man skulle kunna få se från båten. Efteråt gick vi ned till det fartyg som skulle ta oss ut från land. Nu började en kortare väntan, men efter cirka 20 minuter var det dags att kasta loss. Nu var vi äntligen på väg ut på vår första valsafari!

 

Fortsättning följer i nästa del!