Jag hoppas att du har tyckt att det har varit spännande att läsa om min första valsafari, som de två första artiklarna har handlat om.

Det är verklige en upplevelse som har lämpan djupa spår i mig och jag hoppas därför att jag snart kommer att få möjligheten att återigen stiga ombord på en valsafaribåt. Valsafari är en form av kryssning som ofta förbises när man talar om kryssningar, men jag tycker att det är en av de absolut bästa utflykterna till sjöss. Så om du någonsin har chansen att åka ut, tycker jag att du ska ta den! I den här avslutande artikeln i serien på ämnet hade jag tänkt att prata om lite olika sätt att ta sig ut på valsafari. Man måste ju nämligen inte åka till Nordnorge för att se valar!

Andra nordliga valsafaris

För mig är det något särskilt med att se valar på nordliga breddgrader. Det ser så fridfullt ut när de avkopplat simmar runt i det kalla vattnet. Det blir verkligen en expedition ut i vildmarken med målet att se val. Och när man uppnår målet, och valen faktiskt är där bara några meter ifrån dig, så slår pulsen snabbt och en euforisk känsla tar över dig. Då tänker man heller inte på kylan, som annars kan vara lite besvärande. Förutom Norge där populära valsafaris utgår ifrån både Tromsø och Stø, kan man åka på nordlig valsafari i flera andra länder, och en valsafari kan ingå som en del utav en längre semester i något annat land. Om du till exempel åker till Island, Grönland eller Alaska i en eller två veckor så kan det vara en bra idé att lägga kanske två till tre dagar av vistelsen på valsafari. Resten av tiden kan du upptäcka annan natur, gå på museum, testa olika restauranger eller vad du nu brukar gilla att göra på din semester. Men glöm inte valsafarin!

Valsafari på varmare breddgrader

Men valsafari kan även vara ett riktigt bra inslag också på din solsemester. För det finns nämligen gott om val även i de tropiska haven. Bland annat finns det god chans att få se knölval på flera håll runt om i världen – jag har till exempel själv sett knölval som simmat runt precis under Golden Gate Bridge i San Fransisco. Det var bara att stå uppe på bron och kolla ned på dem medan de gled runt vid ytan. Har man inte sådan tur så anordnas även organiserade valsafarin från hamnen i San Fransisco. Dessa utflykter har mycket god chans till att få se val på nära håll! Många åker till Sydafrika för att åka på safari, men när du har sett lejon, zebror och bufflar, så är det en bra idé att istället styra mot havet för att åka på valsafari. Här finns en mängd olika sorters valar såsom Brydes fenval, späckhuggare och sydkapare. Sydafrika är helt klart en destination som lämpar sig väl för alla slags naturälskare, så packa väskorna!Om du aldrig har varit på valsafari, men alltid drömt om att åka, så hoppas jag att de här artiklarna har fått dig att äntligen ta det där sista steget och boka en biljett. En valsafari är helt klart en upplevelse som du kommer att minnas resten av livet!

Valsafari på varmare breddgrader