Förbered dig på att äntra en djungel, för det är precis det som väntar dig om du funderar på att bege dig ut på en kryssning. Du kommer ställas en mängd olika frågor så som vad för typ av kryssning är du ute efter, vad vill du får ut av den, tänker du resa ensam eller med barn? Frågorna är många men så är även utbudet, och jag tänkte här gå igenom några av de olika typer av kryssningar som idag finns tillgängliga för er intresserade, I hopp om att kanske underlätta det lite för er, inför ert val.

Äventyrskryssning

Det finns en rad olika variationer av äventyrskryssningar, beroendes på vad det är ni är ute efter. De vanligaste är dock konventionella, expeditioner samt land/kryssningskombination. Välj ert resmål, hur många ni är och hur länge ni tänkte vara borta och sedan den typ av äventyrskryssning ni skulle önska er. Jag går in närmare på de olika typerna här nedan.

  • Konventionella äventyrskryssningar ger er en upplevelse ni sent lär glömma. NI får även möjligheten att gå i land under korta perioder
  • Välj en expeditionskryssning om ni verkligen vill fördjupa er i miljön ni befinner er i, med föreläsningar och presentationer om historia, kultur och omgivningen.
  • Land/kryssningskombinationen ger er precis så som det låter. Ni kommer få uppleva det bästa av båda världarna både ombord och i land, med möjligheter för sightseeing under en längre period.

Glöm inte bort att titta runt efter äventyrskryssningar som erbjuder rabatt eller paketlösningar till ett sänkt pris. Många företag erbjuder årslånga kampanjer, så se till att leta runt först innan ni väljer.

Royal Caribbean introduces its newest and most technologically advanced cruise ship Anthem of the Seas. Pool Deck at sunset

Familjekryssning

Det finns ett stort utbud av kryssningar speciellt framtagna för familjer med barn. Fokusera främst på de större kryssningsföretagen, då dessa med de riktigt stora fartygen i regel erbjuder ett större utbud av aktiviteter för alla åldersgrupper. När det gäller rekommenderade företag så ligger Disney Cruise Line högt upp på listan med deras non-stop aktiviteter för barn, Carnival Cruise Lines och deras så kallade “Fun Ships”, Norwegian Cruise Line och deras program dom kallar för “Kids’s Crew” som riktar in sig mot barn i åldrarna 2-17, Royal Caribbean med deras enorma fartyg där ni kan hitta stora utmaningar och nöjen för barn så som bergsklättring, isrink, ofantligt utbud av pooler och diverse olika program för barn, anpassade efter olika åldersgrupper. Familjekryssningar är något för hela familjen, barn som vuxna och bland favoriterna tillhör kryssningar i Medelhavet med dess lugna vatten. Bäst av allt är att det inte kräver någon lång flygtid för att nå hamnen varifrån fartyget utgår, som exempelvis Southampton i England!

Under en familjekryssning kan föräldrarna slappna av i solen väl medvetna om att deras barn är i säkra händer, bland utbildad personal. Dom flesta kryssningarna idag erbjuder resor till familjer med barn i alla åldrar, från spädbarn och uppåt. Det enda som kanske kan vara ett problem är att hitta boende som passar hela familjen, då det inte alltid erbjuds lösningar som passar alla, eller alla plånböcker.